Zde se nacházíte

iTunes není nakonec tak populární jako CD a vinyl

iTunes

Jak uvádí server CNET, obě fyzická média zažívají malý comeback. V prodejích (vydělaných peněz) se jim totiž podařilo překonat celý iTunes Store. Ten měl v posledních letech dominantní pozici na trhu.

Společně s tímto úspěchem přicházejí i předpovědí, že se LP i CD přenašečům bude v následujícíh letech nadále více dařit. V reportu je uvedeno, že stažená muzika na iTunes činila pouhých 11% amerického byznysu. CD a vinyl pak dosáhly lehce nad 12% podíl.

Největším hráčem na poli muziky jsou pak streamovací platformy, které činily více než 75% tržního podílu v Americe.

Historie

V roce 2015 byla ovšem situace rozdílná. Streamovací platformy měli „pouhý“ 34% podíl na trhu. Pozice byla tak pro všechny formy tržeb zastoupena na trhu ve stejném poměru. To se ovšem velmi razantně změnilo s příchodem služeb Apple Music a Spotify.

Přestože se v průběhu několika let podíl na trhu rapidně změnil, minulý rok se fyzickým nosičům opět zadařilo a jejich zisk vzrostl o 12%. Dohromady tak vydělali 9,85 miliónů dolarů.

Celkové prodeje

Služby, které fungují na bázi předplatného utržily v loňském roce tržby v celkové výši 4,6 miliardy dolarů. Streamování hudby v bezplatném režimu (Spotify, Youtube, Vevo etc.) přineslo tržby v hodnotě 747,1 molionů dolarů.

Digitální stahování mělo tržby v celkové výši 1,04 miliardy dolarů (na příklad z obchodu iTunes). Fyzický prodej pak dosáhl celkových tržeb v hodnotě 1,15 miliard dolarů.

Zdroj: 9to5Mac

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Top