Zde se nacházíte

Tabulka hlučnosti s decibely a příklady hluku

Tabulka hlučnosti s decibely a příklady hluku

Každý z vás se určitě při vybírání spotřebičů již setkal s údajem hlučnosti v decibelech (dB). Ačkoliv se to na první pohled nemusí tak zdát, údaj o hlučnosti je opravdu důležitý. Komfort, který Vám zajistí tichý chod spotřebiče, je mnohdy nedoceněn. Nicméně ne každý má představu co která hodnota decibelů představuje a tak nám může pomoct tabulka hlučnosti s decibely a k nim přiřazené příklady hluku, které běžně známe.

Co je decibel?

Decibel je jednotka nejznámější svým použitím pro měření hladiny intenzity zvuku, ale ve skutečnosti se jedná o obecné měřítko podílu dvou hodnot, které se používá v mnoha oborech. Ovšem není to jednotka soustavy SI, která je základem legálního měření v ČR. Jedná se o fyzikálně bezrozměrnou míru, obdobně jako třeba procento, ovšem na rozdíl od něj je decibel logaritmická jednotka, jejíž definice souvisí s objevením Fechner-Weberova zákona, že totiž lidské tělo vnímá podněty logaritmicky jejich intenzitě

https://cs.wikipedia.org/wiki/Decibel

To v praxi znamená, že nárůst hlučnosti o 3 dB znamená dvojnásobný hluk. Nárůst hlučnosti o 10 dB už znamená desetinásobek hluku a o 20 dB je to stonásobek! Proto i zdánlivě nepatrné zvýšení decibelu v rámci jednotek může ve skutečnosti znamenat mnohonásobné navýšení hluku ve skutečnosti.

Ukázka měření kluhu

Při překročení hlučnosti o několik jednotek nad limit potom neznamená mírné překročení hlučnosti, jak se může na první pohled jevit. Hlučnost vyšší než 85 dB může způsobit škody na sluchovém aparátu až ohluchnutí.

Tabulka hlučnosti

Pro lepší představu toho, co která hladina hlučnosti představuje přiřazuje tabulka hlučnosti reálně příklady k hodnotám:

Práh slyšitelnosti0 dB
Tichý pokoj33 dB
Tikot35 dB
Šum40 dB
Šepot z 10 cm50 dB
Šelest listí60 dB
Kytara ze 40 cm70 dB
Silný provoz80 dB
Saxofon ze 40 cm92 dB
Klavír ze 40 cm93 dB
Hlasitý výkřik96 dB
Práh nepříjemnosti102 dB
Vzlet tryskového letadla116 dB
Výstřel z děla120 dB
Výbuch dělostřeleckého granátu132 dB

Grafické znázornění:

Doufám, že vám tato tabulka hlučnosti pomůže při vybírání správného spotřebiče podle hluku a lépe se zorientovat v hodnotách a toho co představují.

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miky
Miky
5 června, 2024 10:23 am

Jak je to např. s ventilátorem (ochlazovačem vzduchu), pokud výrobce uvádí 60 dB?
Děkuji.

Michal
Michal
26 ledna, 2024 5:02 pm

Veliký nesmysl s tím ohňostrojem! Letos jsem měřil hlukoměrem hladinu hluku pod profesionálním ohňostrojem a naměřil jsem 107 dB! Tomu ohňostroji nebyl nikdo blíž, nežli já. Rovněž jsem měřil sílu nejsilnější volně prodejné petardy značky Dum Bum. Na té petardě je napsáno, že dosahuje max. 120 dB. No já jsem ve vzdálenosti pouhých třech metrů od ní naměřil 109 dB! Zase, nikdo nebyl blíž, nežli já.

Martin
Martin
Reply to  Michal
20 dubna, 2024 10:11 am

Měření hluku je jedna věc, pocitově je to věc druhá, jinak bude vadit hluk 80db při frekvenci 10khz a jinak bude vadit hluk na 60hz při 80db. Navíc porovnávat 107db ohňostroj na zemi kdy rana rachejtle je 30m vysoko a petardu 3m daleko 120db je asi trochu rozdil. Když ohňostroj buchne ve vzduchu a je lehke povětří je hlasitost zvuku taky jiná. Pozoruju ohnostroj z panelaku a mam ohnostroj cca 400m daleko. Pokud obcas foukne, hlasitost to značně ovlivní.

Top