Zde se nacházíte

X-Men filmy a jejich chronologické pořadí

X-Men filmy a jejich chronologické pořadí

V tomto článku se podíváme na X-Men filmy a jejich chronologické pořadí (jak jdou po sobě). Přestože filmů z tohoto prostředí není zase tolik je celkem složité se zorientovat jejich časové posloupnosti, obvzláště když jsou v nich velice časté skokové linie časem. Proto si všech 8 X-Men filmů seřadíme jak jdou chronologicky po sobě.

1. X-Men: První třída (2011)

 1. X-Men: První třída (2011)

V roce 1962 se Charles Xavier (James McAvoy) a jeho přítelkyně z dětství Raven Darkholme / Mystique (Jennifer Lawrence) poprvé setkali s přeživším holocaustu a mutantem Magnetrm (Michael Fassbender).

Ti kteří tvoří původní tým X-Men pomáhají odvrátit katastrofu během kubánské raketové krize, ale Mystique a Magneto nesouhlasí s Profesorem X ohledně budoucnosti mutantstva a opouštějí ho. Charlese v tomto období postřelí kulka, která ho paralyzuje a on ochrne.

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

2. X-Men: Budoucí minulost (2014)

X-Men: Budoucí minulost (2014)

V roce 1973 vojenský vědec Bolivar Trask (Peter Dinklage) vytvoří armádu robotů ‚Sentinels‘, aby ovládl vnímanou mutantní hrozbu. Xavier, Beast (Nicholas Hoult) a Quicksilver (Evan Peters) vysvobodí Magneta z vězení pod Pentagonem, zatímco Mystique se pokouší zavraždit Traska poté, co zjistila, že experimentoval s mutanty.

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

3. X-Men Origins: Wolverine (2009)

X-Men Origins: Wolverine (2009)

Logan, který je znechucen praktykami zabijáckého týmu se rozhodne jej opustit a žít život stranou. Později se však stane tragédie po které je následně podveden, přičemž ale získává nové vylepšení v podobě adamantia. Následně se však vše zvrtne v obrovské boje…

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

4. X-Men: Apokalypsa (2016)

X-Men: Apokalypsa

Oscar Isaac hraje vůbec první mutanta Apokalypsu, který se probouzí v roce 1983 poté, co byl pohřben ve starověkém Egyptě. Příchod apokalypsy způsobuje poruchy, které varují Charlese Xaviera (Jamese McAvoyho) k jeho přítomnosti, a brzy si X-Meni uvědomí, že mutantí-bytost chce zničit svět, jak jej známe, s pomocí svého vlastního týmu mutantů, nazvaného Čtyři jezdci.

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

5. X-Men: Dark Phoenix (2019)

X-Men: Dark Phoenix

Tento film nabízí zachycení zrodu Dark Phoenix po úspěšné záchranné misi ve vesmíru. Zde Jean absorbuje kosmickou sílu, díky které se stává nejsilnějším mutantem na planetě.

6. X-Men (2000)

X-Men (2000)

Wolverine potká mladou mutantku s nekontrolovatelnými schopnostmi zvanou Rogue (Anna Paquin). Jsou zachráněni před útokem Magneta (nyní Ian McKellen) a jeho ‚Společenstvím Mutantů‘ od Xaviera (nyní Patrick Stewart) a jeho nového týmu X-Men.

Logan se zamilovává do Jean Grey (Famke Janssen), hádá se s Cyclopsem (James Marsden) a společně se Storm (Halle Berry), bojují proti Magnetovu plánu přeměnit světové vůdce v mutanty.

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

7. X-Men 2 (2003)

X-Men 2 (2003)

Mutant Nightcrawler (Alan Cumming) se pokouší zavraždit amerického prezidenta a dává plukovníkovi Williamovi Strykerovi (Bryan Cox) záminku vyšetřovat Xavierovu školu pro jeho vazby na mutanty. Stryker vede tým k zachycení Profesora X (Patrick Stewart) a Cyclops (James Marsden) – poté se zjistilo, že Stryker použil mutanta schopnosti svého syna ovládat mysl, aby se pokusil donutit Profesora X zabít všechny mutanty.

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

8. X-Men: Poslední vzdor (2006)

X-Men: Poslední vzdor

Film Poslední vzdor se zaměřuje na léčení mutantního genomu prodávaného společností Worthington Labs. Léčba vytváří okamžitý rozkol v mutantní populaci, což způsobuje, že Magneto (Ian McKellan) znovu vytvoří své bratrství mutantů. Mezitím se Jean Gray (Famke Jansen) najednou vrací k životu po oběti v Alkali Lake v předchozím filmu. Když se jejího chování začne bát Wolverine (Hugh Jackman), Profesor X (Patrick Stewart) odhalí, že její smrt odhalila nebezpečnou stránku její osobnosti známou jako Phoenix.

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

9. Wolverine (2013)

Wolverine (2013)

Wolverine (Hugh Jackman), nejslavnější hrdina ze ságy X-Men, se v novém, výpravném akčním dobrodružství podívá do současného Japonska. V pro něj zcela neznámém a nesrozumitelném světě se střetne se svou největší nemesis. Z nelítostné bitvy na život a na smrt odejde navždy poznamenaný.

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

10. Deadpool (2016)

Deadpool (2016)

Někdy v 21. století se žoldák Wade Wilson (Ryan Reynolds) zamiloval do Vanessa (Morena Baccarin). Když zjistí, že má rakovinu, přijímá experimentální léčbu, která probudí jeho latentní mutantní geny.

Nyní znetvořený Wade (aka Deadpool), který přežil hrozivé mučení a pokus o vraždu, se spojí s X-Meny, aby porazil jeho nemesis Ajax (Ed Skrein).

Sledovat na: iTunes | Amazon Prime Video

11. Deadpool 2 (2018)

Deadpool 2 (2018)

V návaznosti na překvapivý úspěch původního filmu se Deadpool (Ryan Reynolds) spojil s Dominou (Zazie Beetz), Colossusem (Stefan Capicic), Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand) a Peterem (Rob Delaney), aby vytvořili X- Force. Pokoušejí se zastavit Cable (Josh Brolin), cyborgského vojáka z budoucnosti, zabít mladého mutanta jménem Russel Collins (Julian Dennison), který zavraždil Cableovu rodinu.

Shlédnout na: iTunes | Amazon Prime Video

12. Logan: Wolverine (2017)

Logan: Wolverine (2017)

Wolverine (Hugh Jackman) se vrací. Jenže je na tom nyní trochu hůř. Jeho schopnost uzdravování pomalu vyprchává a elánem také zrovna nehýří. Navíc je na vše skoro sám. Z X-Menů přežívá ještě Charles Xavier známý také jako Profesor X (Patrick Stewart), který je ale vážně nemocný, ztrácí paměť a trpí nebezpečnými záchvaty ohrožujícími jeho okolí.

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
Jan
15 ledna, 2022 6:40 pm

Problém je v tom že staré časti sú iné ako nové napríklad Raven zomrie a zrazu v 1,2 daľej žije to isté aj Jeen keď je mladá premení sa na phenixa a potom zrazu sa objaví jak je staršia .Navyše aj ten mutant čo sa vie teleportovať čo hovorí nemecky neviem mu meno v nových častiach je ako priateľ je pri Jean aj Storm aj ostatných a zrazu v 2 ho nik nepozná ani on ich keď ho nájdu v kostole .. Tie časti na seba náveznosť nemajú ohýbajú dejom tak ako príde Xavier zomrie a v poslednom filme Logen… Číst vice »

Miroslav Etlík
Miroslav Etlík
Reply to  Jan
23 března, 2024 1:06 pm

Kdyby jsi se o to zajímal pořádně, tak pochopíš že smrt Raven je spoiler na díl před x-man 1
Totéž i Night Crawler

evzuu
evzuu
21 března, 2021 9:08 pm

Budoucí minulost bych rozhodně nedávala jako druhé v pořadí.
Ano.. vracíme se zde do sedumdesátek, ale pořád z budoucnosti!
Třeba v části, kde Xavier vleze do mysli Wolverina se nám takto vyspoileruje velká část hlavních událostí z následujících dílů, které nás teprve čekají.

Takže, pokud se někdo dívá na Xmeny prvně a nebo po dlouhé době, kdy už si velkou část příběhu nepamatuje, tak určitě doporučuji nechat Budouci minulost až na konec.

Invisibilly
Invisibilly
Reply to  evzuu
26 září, 2021 11:05 am

jenze pak by jsme nevedeli proc je raven hrdinka

Rostislav
Rostislav
3 listopadu, 2020 4:52 pm

docela dost chyb jde vidět že to je odněkud okopčené a přeložené.

tereza
tereza
Reply to  Pavel
27 ledna, 2021 9:35 am

chybami jsou myšleny pravopisné chyby a slovosled

Top