Zde se nacházíte

Starlink aneb internet podle Elona Muska

Starlink internet pro globální přístup

Elona Muska nejspíše netřeba nikomu představovat. Úspěný podnikatel, vizionář a zakladatel několika převratných projektů jako je Tesla, SpaceX a nebo třeba Solar City. Mezi jeho další zajímavý projekt lze aktuálně zařadit dostupný globální internet s názvem Starlink.

V tomto článku se podíváme na celý koncept tohoto projektu, co má přinést a kdy se na něj můžeme těšit. Budu rád, když se se mnou v komentářích podělíte o svoje názory a postřehy.

Co je to Starlink?

Starlink internet lze využít i na těžko přístupných místech

Starlink je projekt společnosti SpaceX, který se má díky zkušeností s vytvářením raket a kosmických lodí zasadit o nasazení nejpokročilejšího širokopásmového internetového systému na světě.

Největší přednostní je přístup k vysokorychlostnímu internetu, který daleko převyšuje rychlost tradičního satelitního internetu a globální sítě. To vše bez zbytečných omezení pozemní infrastruktury. Tím se tak mohou pokrýt internetem i těžko přístupná nebo nedostupná místa.

Kdy a kde bude Starlink internet dostupný?

V první vlně bude Starling dostupný pro servení část USA a Kanady. Rozšířit se na tyto dvě území má internet v roce 2020. Nicméně již následující rok jsou ambice pro pokrytí téměr celé světově populace a spčístupnit tak internet pro všechny obyvatele Země.

Jak to bude celé fungovat?

Umístění Starlink na orbitě Země

Přístup k internetu budou zajišťovat satelity společnosti Starlink, které budou umístěny na orbitě Země zhruba ve výšce 550km. Ty budou ve vzájemné síti společně komunikovat a šířit internet uživatelům na zemi.

Výhodou tohoto řešení je i zabezpečení čistoty vesmírného prostoru. Satelity jsou totiž vybaveny speciálním propulsním systémem, který pár měsíců před koncem životnosti satelitu, satelit bezpečně odstraní z orbity. V případech, kdy tento systém selže pak stejně během 1 až 5-ti let satelit sám zhoří. To je obrvský rozdíl oproti stovkám nebo tísícům let v případě satelitů umístěných ve vyšších vzdálenostech orbity.

Technické specifikace

Každý satelit váží kolem 260kg a jsou vyrobeny do plochého designu, takže jsou snadno skladovatelné pro naložení a vypuštění na oběžnou dráhu pomocí rakety Falcon 9. Každý satelit je pak vybaven 4mi fázovými anténami a tak je zajištěna obrovská propusnost a možnost přesměrování v krátkém čase.

Satelity Starlink mají jedno velké solární pole a to výrazně zjednodušuje integritu zařízení a jeho výrobní proces. Solární panely pak slouží k energetické soběstačnosti satelitu. Samotný satelit je pak vybaven účinnými iontovými trysky poháněné kryptonem. Díky tomu může satelit manévrovat ve vesmíru.

Dále zde nalezneme navigační senzory, které pomáhají satelitu s orientací v prostoru a dopomáhjí tak k přesnosti propusnosti širokopásmového připojení.

Starlink internet Mission #2

To je prozatím k projektu Stralink internetu vše. Osobně jsem zvědavý na první dostupné výsledky, kterých se dočkáme letos na území Ameriky a jaká bude následná použitelnost a cena tohoto řešení. Elon Musk je znám svým inovátorským přístupem, který sklízí úspěch a funguje. Doufám, že tomu tak bude i v tomto případě.

Zdroj: Stralink.com

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Top