Zde se nacházíte

SpaceX odložil start projektu Starlink – internet z vesmíru

SpaceX odložil start projektu Starlink - internet z vesmíru

Společnost SpeceX měla včera spustit svou iniciativu internetu z vesmíru pod názvem projektu Starlink. Mělo se jednat o vypuštění 60-ti produkčních satelitů (z celkových 1 200), které měli být dopraveny na nízkou oběžnou dráhu nad Zemí. Přestože těchto 60 satelitů není ve finálním provedení, má tento prvotní start společnosti SpaceX pomoci lépe pochopit všechny rizika a potřeby pro údržbu tohoto projektu v praxi.

NASA

NASA ještě nemá připravený plán pro misi Měsíc v roce 2024

Členové kongresu, kterého se účastnila i NASA, společně vyžadovali větší podrobnosti o plánovaném návratu na Měsíc. NASA měla během pěti let…

Odložení projektu Starlink

Přestože měl tento projekt odstartovat již včera ve večerních hodinách, společnost SpaceX se rozhodla start odložit, aby aktualizovala software na družicích. „Vždy chceme dělat vše, co je v našich silách, abychom maximalizovali úspěch mise,“ uvedla firma na svém Twitteru. Znovu se o jeho start pokusí příští týden.

O projektu Starlink

Starlink je jedním z nejpozoruhodnějších projektů společnosti SpeceX. SpaceX předpokládá, že na oběžné dráze vybuduje dvě skupiny satelitů: jedna skupina satelitů v počtu 4 409, která bude fungovat mezi 550 – 1 325km a druhá skupina o velikosti 7 518 ks, která bude operovat ve výšce 335 až 344 kilometrů. Ty pak budou po celé Zemi poskytovat připojení k internetu pro miliony uživatelů.

Konečným cílem je pak poskytnout globální pokrytí internetu z vesmíru, s velmi krátkým časovým zpožděním – něco co momentálně paprsek nedokáže. Většina satelitů, které poskytují pokrytí internetu z vesmíru, je totiž v mnohem vyšších oběžných drahách známých jako geostacionární dráha – cesta kolem 22 000 mil nad rovníkem.

Jeden z testovacích satelitů SpaceX pro projekt Starlink
Jeden z testovacích satelitů SpaceX pro projekt Starlink

Projekt Starlink vypadá opravdu zajímavě a všem dostupný internet, je určitě něco, co bude do budoucna velmi žádané. Přestože zatím nejsou známé konkrétní plány s tímto projektem, Musk je znám svou ideou nízké ceny a dostupnosti co nejvíce lidem. A jak se Vám tento projekt společnosti SpaceX líbí? Dejte nám vědět do komentářů.

Zdroj: The Verge

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Top