Zde se nacházíte

Rocket Lab vše co potřebujete vědět

Rocket Lab je soukromá Americká firma, která se zabývá výrobou raket a posílání satelitů na oběžnou dráhu Země. Aktuálně provozuje raketu Electron, která vynáší SmallSaty a CubeSaty. Samotná společnost pak byla založena roku 2006 na Novém Zélandu inženýrem Petrem Beckem a následně v roce 2013 založila své hlavní sídlo v Californii v USA.

1. Historie firmy Rocket Lab

Rocket Lab

Rocket Lab byla založena v červnu 2006 Petrem Beckem, který je zároveň CEO a CTO společnosti. V letech 2007 až 2011 byl pak spoluředitilem internetový podnikatel Marek Rocket. V listopadu 2009 společnost získává první úspěch v podobě prvního dosažení vesmíru jako soukromá společnost na jižní polokouli. To se jim podařilo pomocí rakety Ātea-1.

V prosinci 2010 Rocket Lab získala zakázku pro hledání nových nízkonákladových možností pro létání do vesmíru a umisťování CubeSatelitů na oběžnou dráhu. Společně s tím získala i možnost využívat zdroje NASA jako jsou zaměstnanci, zařízení a vybavení pro dosažení komerčního spuštění. Kolem roku 2013 pak společnost přemístila svoje sídlo z Nového Zélandu do USA. Společné s tímto přestěhování získala finanční prostředky z Amerických zdrojů. V roce 2020 pak opět přemisťuje svoje sídlo do Kalifornie na Long Beach.

Ačkoliv společnost Rocket Lab dříve uvedla, že nehodlá vyvíjet jejich nízko-nákladové rakety pro znovu použití, už v roce 2018 se objevují první plány na vývoj znovu použití technologie prvního stupně rakety. V srpnu 2019 pak zveřejnili studii ve které se snažili zaměřit na znovuzískání prvního stupně rakety Electron. Toho chtěli dosáhnout pomocí padáků a jeho zachycení ve vzduchu. Společnost doufala, že se jim podaří uskutečnit první pokus v první polovině roku 2020. V prosinci 2019 pak otestovali technologii reentry na letu Electron číslo 10 a byli schopni raketu dostatečně zpomalit a úspěšné ji přenést z vesmíru do husté atmosféry nicméně to bylo bez pokusu o její získání. Do budoucna však společnost plánuje přidat naváděcí padáky na raketu a tu pak zachytit pomocí helikoptérou v nižších vrstvách atmosféry.

V březnu 2020 pak společnost oznámila akvizici kanadské společnosti Sinclair Interplanetary. Rocket Lab uvedla, že bude používat jejich technologie pro svoji linii satelitních sběrnic Photon a pomůže Sinclairu se zvýšením výroby jejich malých satelitních komponent pro prodej jiným firmám.

2. Nosné rakety

Raketa Electron - Rocket Lab

2. 1. Ātea

K prvnímu spuštění suborbitální sondážní rakety Ātea došlo na konci roku 2009. Raketa měřila 6m na výšku, vážila 60 kg a byla navržena tak, aby vynesla náklad o honosnosti do 2 kg až do výšky 120 km. Mělo se jednat o vědecké vybavené, nebo možná osobní věci.

2. 2. Electron

Electron je dvoustupňová raketa, která využívá Rutherfordů liquidový motor společnosti Rocket Lab na obou svých stupních. Raketa je schopná vynést 150 kg náklad do výšky 500 km (Heliosynchronní dráha). Předpokládané celkové náklady na jeden start jsou nižší než 5 miliónů dolarů a je určena pro rostoucí trh malých satelitů.

Rutherfordův motor používá čerpadla, který jsou poháněna elektrickým motorem na baterie, spíše než plynovým generátorem nebo expandérem. Motor je zároveň vyráběn převážně pomoc 3D tisku a to pomocí tavením elektronovým paprskem, přičemž jednotlivé vrstvy kovového prášku jsou taveny ve vysokém vakuu pomocí elektronovým paprskem namísto laserem.

První testovací let proběhl 25. května 2017 avšak ve výšce 224 km došlo ke ztrátě telemetrie a tak došlo z bezpečnostního důvodu k jejímu zničení. Dne 21. ledna 2018 zahájila jejich druhá raketa let s názvem „Stále testování“, dosáhla oběžné dráhy a vysadila tři CubeSaty pro zákazníky Planet Labs a Spire Global. Raketa také nesla další satelitní náklad zvaný Humanity Star, 1 m široká geodetická koule z uhlíkových vláken tvořená 65 panely, které odrážejí sluneční světlo. Humanity Star znovu vstoupila do zemské atmosféry a shořela v březnu 2018. 11. listopadu 2018 došlo k prvnímu komerčnímu letu (celkem třetímu spuštění) Electronu z poloostrova Mahia, který nesl satelity pro Spire Global, GeoOptics, CubeSat postavený studenty středních škol, a prototyp dragsailu.

3. Photon satelitní sběrnice

Satelitní sběrnice Photon je založena na stupni (tisk stage) rakety Electron společnosti Rocket Lab. Využívá Curieho motor a komunikuje na S pásmu. V závislosti na sklonu oběžné dráhy se očekává maximální užitečná nosnost 170 kg. V říjnu roku 2019 tak společnost oznámila, že využije technologií Photonu k zahájení vypouštění malých nákladů na oběžnou dráhu Měsíce a to už ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020.

4. Další zařízení Rocket Lab

Launch Complesx 1 - Rocket Lab

4. 1. Továrna Rocket Lab

V říjnu 2018 společnost Rocket Lab odhalila své nové výrobní zařízení v Aucklandu na Novém Zélandu. Továrna je určena pro výrobu pohonných nádrží a sestavování stupňů a má na starosti celkovou integraci startovacích vozidel pro Launch Complex 1. Sídlo společnosti v Long Beach v Kalifornii vyrábí motory Rutherford a avioniku.

4. 2. Launch Complex 1

Poté, co narazila společnost na potíže se získáním souhlasu pro startovací místo na Kaitorete Spit, Rocket Lab v listopadu 2015 oznámila, že její primární startovací místo bude na poloostrově Mahia, východně od Wairoa na Severním ostrově na Novém Zélandu. Zde má společnost licenci k odpálení raket každých 72 hodin po dobu 30 let. Launch Complex 1 (LC-1) byl oficiálně otevřen 26. září 2016.

4. 3. Launch Complex 2

V říjnu 2018 společnost po několika měsících vyhledávání oznámila svůj výběr středoatlantického regionálního kosmického přístavu (MARS) ve Wallops Flight Facility NASA jako své druhé startovací místa. Místo bylo vybráno pro řadu faktorů: rychlost a snadnost, v níž by nový blok mohl být postaven kvůli připravenosti na infrastrukturu, nízký počet startů jiných společností a schopnost místa doplnit orbitální sklony poskytované LC-1. Očekává se, že bude schopen měsíčních startů sloužících americké vládě a komerčním misím. V prosinci 2019 byla dokončena nosná konstrukce pro rakety a společnost Rocket Lab slavnostně uvedla LC-2. První let Electron z LC-2 se očekává nejdříve ve 3. čtvrtletí 2020.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Top