Zde se nacházíte

NASA ještě nemá připravený plán pro misi Měsíc v roce 2024

NASA

Členové kongresu, kterého se účastnila i NASA, společně vyžadovali větší podrobnosti o plánovaném návratu na Měsíc. NASA měla během pěti let úspěšně dokončit program a opět přistát s lidskou posádkou na Měsíci. S tím souvisí i plán, který měl být připraven v průběhu dubna. Nyní však NASA přiznává, že plány ještě nejsou připraveny a zabere to alespoň pár týdnů navíc.

Tři Jednoduché Návyky, Které Slouží Jako Prevence Kognitivní Poruchy

Mnoho lidí se domnívá, že stárnutí má nevyhnutelný vliv na náš mozek. Nicméně jsou možnosti, jak proti tomu úspěšně bojovat…

První impuls cesty na Měsíc pro NASA

26. března viceprezident Mike Pence vyzval NASA, aby změnili své plány a vrátila lidi na povrch Měsíce již v roce 2024, namísto zamýšleného původního plánu 2028. To samozřejmě znamenalo zásadní urychlení tohoto přistání. Nicméně správce společnosti Jim Bridenstine potvrdil, že má plán na urychlení této cesty připraven.

Od té doby jsme se však nedostali k žádným větším detailům. Přesto 2. dubna Bridenstine řekl Výboru pro vědu, že NASA připravuje novelu prezidentského požadavku na rozpočet, která by zahrnovala nový rozpočet nákladů. Na otázku zda NASA dokáže připravit podklady do 15. dubna, odpověděl Bridenstine, že by se mohla společnost s agendou dostat velmi blízko tomuto termínu.

Nyní je to již 3 týdny od 15. dubna a členové Vědeckého výboru dnes vyjádřili zklamání nad tím, že tento pozměňovací návrh ještě není připraven. Horn chtěl vědět, proč tento pozměňovací návrh ještě není připraven. „Jsme si vědomi, že toto je opravdu velká výzva a proto potřebujeme opravdu solidní plán“, odpovědě William Gerstenmaier, spolupracovník NASA pro výzkum.

Gerstenmaier rovněž poznamenal, že novela musí také získat souhlas Bílého domu, což může věci rovněž zpomalit. Brzy ovšem dodal: „Jsme asi několik týdnů k tomu, abychom Vám dodali plán, možná týden až dva.“

Efektifní myšlení

Pravidlo Efektivního Myšlení, Aneb 20/80

V tomto článku se podíváme na to, jak v praktickém životě zvolit správný poměr přemýšlení a dělání. Dejte nám zpětnou vazbu zda se vám líbil.

Podle slov Bridenstina by neměl roční náklad překonat 8 miliard dolarů. Přesto ale NASA poskytla jenom obecné přehledy toho, jak by celý návrat měl probíhat. Prozatím bude nejspíše využívat většinu vozidel a hardware, které chtěla využit pro misi v roce 2028. Rovněž by chtěla vytvořit stanici kolem Měsíce nazvanou Brána, která by sloužila jako platforma pro astronauty k cestování na a z povrchu měsíce.

Agentura také vyvíjí obří raketu nazvanou Space Launch System a kapsli s posádkou zvanou Orion, která dopraví astronauty do Brány.

První fáze je rychlost

Bridenstine rovněž poznamenal, že celá tato architektura bude potřebná, aby se vůbec celé urychlení dalo zvládnout. Ovšem podrobnosti o konkrétních krocích budou známy v nové novele rozpočtu. Nicméně celkem zarážející je, že není jasný ani konkrétní smysl mise. Proto se čeká i s přípravou obleků pro kosmonauty a dalšího.

Přesto i po dokončení tohoto plánu je stále nejisté, jak budou věci pokračovat dále. Protože jakýkoli rozpočet, který NASA a Bílý dům vymyslí pro tento let na Měsíc v roce 2024, musí jej ještě schválit Kongres. Ten je ovšem v současné době již velmi frustrován. Mají totiž rozhodnout o této změně, přestože nemají vůbec žádný plán a podrobnosti, které by popisovali jak tohoto vesmírného průzkumu lidstvem dosáhnout.

Zdroj: The Verge

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Top