Zde se nacházíte

Nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku

Nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku

Zejména v dnešní době kdy je těžké až nemožné vycestovat do zahraničí, je na čase objevovat krásy České republiky. Naše země nabízí opravdu zajímavá místa a proto se zaměříme na nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku. Budu rád pokud se na konci článku v komentářích podělíte o vaše typy.

Seznam nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku:

1. Adršpašské a Teplické skály
2. Boubínský prales
3. Labský důl a Pančavský vodopád
4. Prachovské skály | Nejhezčí příroda v Česku
5. Pravčická brána
6. Propast Macocha

1. Adršpašské a Teplické skály

1. Adršpašské a Teplické skály | Nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku

Adršpašské skály

Oficiální stránky místa

Od Teplických skal s kterými vytváří souvislou plošinu jsou Adršpašské skály odděleny 7 km dlouhým kaňonem Vlčí rokle. Najdete zde až 90 metrů vysoké skalní věže, hluboké soutěsky, vodopád a také 2 jezírka. Celou touto oblastí vede zpoplatněná okružní stezka pro turisty. Adršpašské skály rozhodně patří na seznam nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku.

Teplické skály

Oficiální stránky místa

Teplické skalní město je tvořeno výraznými skalními stěnami. Od Adršpašských skal je odděleno hlubokou Vlčí roklí. Skalní město se dělí na Skalský hřeben s nejvyšším vrcholem Skály (694 m), hřebeny Čápu (786 m), Supích skal (771 m) a Kraví hory (734 m) a na rozsáhlejší členité plošiny Bludiště.

Teplické skalní město se rozkládá podél toku Skalního potoka. Nachází se v nich asi 70 pojmenovaných skalních útvarů. Oblastí okolo Skalního potoka vede zpoplatněná okružní stezka pro turisty, oblast Supích skal a vrcholu Čáp zpoplatněna není.

Zdroj: wikipedie.org

2. Boubínský prales | Nejhezčí příroda v Česku

2. Boubínský prales | Nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku

Boubínský prales leží na západním svahu hory Boubín v centrální části Šumavy a již od roku 1858 je přírodní rezervací. Dnešní jádro Boubínského pralesa je tvořené nejzachovalejším zbytkem původních rozsáhlých šumavských smíšených horských lesů. Nejvyšší boubínský smrk, tak zvaný „Král smrků“, byl 450 let starý, vysoký 57,2 metrů, v obvodu měřil 508 centimetrů.

Na vrcholu Boubína byla postavena dřevěná rozhledna, která je vysoká 21 metrů. Za dobrého počasí z ní uvidíte i alpské vrcholky. Kolem jádra pralesa je vedena okružní naučná stezka Boubínský prales.

Oficiální stránky města

3. Labský důl a Pančavský vodopád

3. Labský důl a Pančavský vodopád | Nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku

Labský důl je ledovcové údolí na horním toku řeky Labe u jejího pramene v Krkonoších. Území Labského dolu se nachází v národním parku Krkonoše a vede od Labské boudy do Špindlerova Mlýna. První cestu Labským dolem vybudoval hrabě Harrach koncem 19. století. Délka dolu je přibližně 8 kilometrů a vede jím modrá turistická značka. Při procházce údolím opravdu zjistíte jak je krásná příroda v Česku a co vše může nabídnout.

4. Prachovské skály | Nejhezčí příroda v Česku

4. Prachovské skály | Nejhezčí příroda v Česku

Skalní město Čech přitahuje turisty i horolezce a patří mezi nejhezčí místa v Česku. Skalní uskupení rozmanitých pískovcových útvarů a přírodní rezervace se rozkládá zhruba 7 km severozápadně od Jičína. Císařská chodba či Vyhlídky Míru a Českého ráje jsou opravdu ohromující. Celá oblast je dobře přístupná autem, autobusem i pěšky (7 km od Jičína po značených cestách). Uprostřed skalní oblasti se nachází přírodní koupaliště Pelíšek. Zajímavá je také zřícenina malého skalního hradu Pařez v severozápadní části Prachovských skal, chráněná kulturní památka.

Oficiální stránky místa

5. Pravčická brána

5. Pravčická brána | Nejhezčí příroda v Česku

Pravčická brána stojí na svém místě odnepaměti. Je výsledkem milióny let trvajícího zvětrávání v méně odolné části skalního masivu, tvořeného kvádrovými pískovci turonského stáří.

Pravčická brána je největší přirozená skalní brána na našem kontinentu, národní přírodní památka. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti.

Od místa vstupu do areálu se rozbíhají upravené stezky a schodiště na jednotlivé vyhlídky, odkud můžeme pozorovat samotnou Pravčickou bránu nebo se kochat působivými pohledy do blízkého i vzdálenějšího okolí.

Oficiální stránky místa

6. Propast Macocha | Nejhezčí příroda v Česku

Propast Macocha, jež dostala jméno podle pověsti ze 17. století, vznikla zřícením stropu velké jeskyně. Proto také její dno částečně pokrývá suť, což jsou zbytky zborceného stropu. Dnem propasti protéká říčka Punkva, která napájí dvě jezírka. Horní jezírko je hluboké přibližně 13 metrů a je vidět shora. Dolní jezírko je ukryto mezi skalami, takže není shora vidět, a jeho hloubka přesahuje 49 metrů (doposud nebylo dosaženo dna).

Oficiální stránky místa

Doufám, že pro vás článek nejhezčí přírodní místa / příroda v Česku byl přínosný a pomohl vám s výběrem výletu. Jak jsem říkal již na začátku, budu také rád, pokud se podělíte o své tipy do komentářů.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Top